Z6_PPGAHG800P9K50QR53A08F10U4
Z7_PPGAHG800P9K50QR53A08F10U5

Изложба за Иван Вазов гостува в Държавен архив - Монтана

Дата на публикуване: 19.05.2022
Последна актуализация: 19.05.2022

Основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов представя изложба, наречена „Българийо, аз всичко тебе дадох…“. Неин домакин е Държавният архив в Монтана, а сред гостите на откриването й бе областният управител Ванина Вецина. 

„Паралелно с една от основната ви и най-важна работа – комплектуването и съхраняването на документи, чрез подобни събития вие изпълнявате и една от важните си мисии – да популяризирате документалното богатство, съхранено от източниците и свидетелите на българската история“, каза в приветствието си г-жа Вецина. 
Изложбата е на Националния литературен музей (НЛМ) и е създадена през 2020 година по повод 170 години от рождението на Вазов, с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Тя бе открита със стихотворението „Аз съм българче“ в  изпълнение на Владислав от Детска градина „Изгрев"
Директорът на НЛМ Атанас Капралов представи събитието с думите: „Вазов е онзи могъщ стожер на националната памет, който стои толкова високо, че животът и делото му трудно могат да бъдат разказвани в цялата историческа, литературна и културна значимост, която носят. Надявам се, че в изложбата всеки ще открие своя Вазов“. 
В 20-те документални пана в изложбата специално място е отделено на семейството на поета. Проследен е животът му като емигрант в Румъния, появата на първия български роман „Под игото“, снимки, ръкописи, кореспонденции.
Националният литературен музей гостува за втори път в Държавния архив в Монтана, след изложбата през 2019 година със заглавие „Българската литература - срещи и диалози със света“. Посветената на Иван Вазов ще остане в Монтана до 18 юни. 


 

https://www.livechatalternative.com/