Z6_PPGAHG800P9K50QR53A08F10U4
Z7_PPGAHG800P9K50QR53A08F10U5

Програма дава възможност за финансиране на спортни клубове

Дата на публикуване: 21.06.2022
Последна актуализация: 21.06.2022

Представители на спортни клубове и общински администрации от региона участваха в среща, организирана от областния управител Ванина Вецина. 

Тя се проведе във връзка с национална програма, наречена „Заедно в изкуствата и в спорта“ и изготвена от Комисията по въпросите на децата, младежка и спорта в Народното събрание. Заместник-председател на тази комисия е народният представител от „Продължаваме промяната“ Инна Иванова, която представи програмата на срещата в Монтана. Целите на проекта са осигуряване на условия за тренировки и репетиции, стимулиране и развитие на интересите и способностите им. 
Анализ и карта на сектор „спорт“ е част от заложените приоритети в коалиционното споразумение на правителството, като анализът е в две основни насоки: социологически и по отношение на инфраструктурата. „Той е задача на Министерството на младежка и спорта, но е и мой личен ангажимент“, обясни Инна Иванова.  
Като общ проблем за клубовете е материалната база, стана ясно от дискусията. В повечето случаи тя е недостатъчна и е в лошо или много лошо състояние. Някои от клубовете използват за тренировка салони и зали в училищата, но те са малки. Други тренират в частни фитнес зали. Някои спортове изобщо нямат база – като трениращите лека атлетика например. „Без закрито спортно съоръжение ние фактически сме осакатени, тъй като в голяма част от годината не сме ефективни и функционални. Технически дисциплини не се работят, губи се мотивация, децата се ориентират към други спортове. През зимните месеци нашите занимания протичат в коридор само за да не сме навън, понякога пътуваме и до Враца, но това е имитация. Въпреки това състезателите ни печелят медали в престижни състезания“, каза треньорът Емил Горанов. 
Основен проблем е и недостатъчното и дори напълно липсващо финансиране – за представителна екипировка, за оборудване, за заплати и хонорари на специалисти и квалифицирани треньори. Сред най-ощетените в това отношение е федерацията по въздушни спортове, чийто клуб не получава одобрение по никоя от програмите, по която е кандидатствал – с изключение на 1200 лева преди около две години, при заявени и допустими над 25 хиляди лева.
Финансирането по програмата „Заедно в изкуствата и в спорта“ е в два модула. По модул „Изкуство“ са предвидени 48 млн. лв, като финансирането на една група в училище е до 8800 лв. Средствата по модул „Спорт“ са 42 млн. лв, като максималната стойност за отбор в училище е 7800 лв. одобрените и отпуснати средства могат да бъдат разходвани до края на учебната 2022/2023 г., а срокът за кандидатстване е до 27 юни т. г. 
 

 

https://www.livechatalternative.com/