Z6_PPGAHG800P9K50QR53A08F10U4
Z7_PPGAHG800P9K50QR53A08F10U5

ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА ЕПИЗООТИЧНА КОМИСИЯ

Дата на публикуване: 01.04.2024
Последна актуализация: 01.04.2024

Днес, 01.04.2024 година от 14.00 часа  се проведе заседание на постоянно действащата областна епизоотична комисия. В заседанието взеха участие Ивайло Антонов- областен управител на област Монтана, инж. Калин Хайтов- зам. областен управител, представители на областна администрация Монтана, ОД „Безопасност на храните“, ОД “Земеделие“, представители на ОДМВР Монтана, кметове на общини в област Монтана и др. представители на местната и държавна власт. 
Заседанието бе свикано поради  регистрирани случаи на  заболяването „Африканска чума“ по свинете. 
За периода 08-28.03.24 в Българя са регистрирани няколко случаи на заболяването: Девин, Брацигово и Смолян – случаи на заболяване на диви прасета и в гр. Съединение – случай при домашни животни. 
 Набелязаха се мерки за незабавно привеждане в техническа готовност за провеждане на проверки в местата за отглеждане на прасета. Повишаване на информираност  за възникнали огнища, разпространение на информационни материали по населени места.
Още веднъж се напомня, че отглеждането на свине-майки с цел търговия  в личните стопанства е забравено. При констатирани случаи ще бъдат  давани предписания за  намаляване броя на животните и намаляване броя на животните само до нуждите на домакинството. 
През месец април започва първата инвентаризация на „личните стопанства“  за отглеждани животни, до 30.06. ще бъде втората и до 20.10. ще приключи третата инвентаризация. При констатирани свине с неясен произход и здравен статус  пробите ще бъдат заплащани от стопаните. Напомняме, че регистрацията  на животните е безплатна. /Бланка за регистрация  може да изтеглите от тук./
Като превантивна мярка  ще бъде разпредено на органите на МВР да извършват  контрол и проверка за нерегламентирано транспортиране на свине, както и  продажбата на такива  на пазарите за животни, считано от 08.04.24 г.
Ще бъдат извършени и проверки за  интернет-продажби на свине. 
Материали за заболяването  може да разгледате тук.  Информационни материали 1   Информационни материали2

https://www.livechatalternative.com/