Z6_PPGAHG80090170QDRUBSPCAO32
Z7_PPGAHG80090170QDRUBSPCAK57

Община Вършец

Дата на публикуване: 03.12.2020
Последна актуализация: 19.04.2021

Контакти  Кмет  Кметства

 

Адрес:
Общинска администрация – гр. Вършец
3540 гр. Вършец
бул. “България” № 10
Телефон за контакти: 09527/22-22, 20-02, 0884051286 - централа
Факс: 09527/23-23
E-mail адрес: admin_varshetz@mail.bg
Интернет страница: http://www.varshets.bg

Град Вършец е разположен в подножието на връх Тодорини кукли, в северните склонове на Стара планина, всред голяма долина по поречието на река Ботуня.
Геоложкото и географското му разположение го определят като климатичен курорт, известен с топлата си минерална вода и мек планински климат, създаващ благоприятни условия за провеждането на ефективно балнео-климатолечение и профилактика.
Минералните извори на Вършец са били използвани още по римско време и за това свидетелстват намерените останки от римски крепости, римски монети и малки керамични плочки. Градът е разположен сред обширни гори, въздухът е чист, леко влажен и действа успокояващо.
Вършец е възникнал около минерални извори и неговата история е свързана с балнеолечението. Тракийското момче – бог Телесфор, чиято уникална бронзова скулптура от 2 век пр.Хр. е открита по тези места, днес е символ на града. Миналото на града тръгва от късната античност под името “Медека” (Медикус-лечебен), за да стигне до обявяването му за национален курорт през 1950 година и за град през 1964 г. Най-старият запазен писмен документ за съществуването му датира от 6 век във Византийски хроники. В местността Калето, където все още съществуват руините на древната крепост са намерени медицински и фармацевтични инструменти, плоча за разтриване на лекарства. Предполага се, че този набор от инструменти е на военен лекар, т.к. в тези гарнизони са лагерували военни части, за да опазват важни пътища за Сердика, Бонония и др. Древното име на Вършец в превод означава топла, вряла вода.
Първата баня в селището, построена през 1910 г., се оказала тясна за прииждащите болни и през 1930 г. е вдигната втора, по-голяма. Минералните води бликат от няколко извора с температура от 37° С. Водата им е бистра, безцветна, алкална, слабо минерализирана, с ниска водна твърдост и с приятни питейно-вкусови качества. Съдържа алуминий, желязо, барий, литий, фосфат, манган и др. Прилага се за лечение на сърдечно-съдови заболявания, болести на централната нервна система, двигателно-опорния апарат и др. По състав минералната вода има свои аналози в Аржентина, Еквадор, Индия. Курортното селище разполага с отлична база от две балнеологични лечебници, многобройни хотели, пансиони, частни квартири и др.
Художествената галерия във Вършец разполага с 664 платна и 27 скулптури от дърво, глина и гипс. Фондът на галерията се набира от дарения от проведени пленери по изкуствата по време на традиционния „Празник на курорта, минералната вода и Балкана“.
Общинският музей във Вършец съдържа 4 раздела: ,,Античен“; „Археологически находки и монетна колекция“; „Балнеология“ и „Етнография“. Има и изл ожбена зала.

https://www.livechatalternative.com/