Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2O16
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS12KF7

Община Берковица

Дата на публикуване: 11.09.2020
Последна актуализация: 23.03.2022

Контакти  Кмет   Кметства

 

Адрес:
Общинска администрация – гр. Берковица
3500 гр. Берковица
пл. "Йордан Радичков" 4
Телефон за контакти: 0953/88404
Факс: 0953/88405
E-mail: ob@berkovitsa.com
Интернет страница: http://www.berkovitsa.bg

 

Община Берковица е разположена в планинската и полупланинската част на Северозападна България, която е част от Западна Стара планина. Най-високата точка е връх Ком (2016 м), а най-ниската точка е в с. Боровци (250 м.) Средната и надморската височина е около 450 м, като град Берковица е разположена на надморска височина 405 м.
С красотата на своята девствена природа Берковската планина е прекрасно място за туризъм, спортуване и отмора. Лечебният климат, липсата на сухи летни и сурови зимни ветрове, меката и слънчева зима и прохладното лято са благоприятни предпоставки за пълноценен отдих и възстановяване. На 15 км. от града и на 12 км. от прохода Петрохан, на 1500 м н. в. се намира туристически и спортен комплекс "Ком".
Община Берковица граничи със следните общини: Монтана, Вършец, Годеч и Георги Дамяново.
Населени места в общината: с. Балювица, с. Бистрилица, с. Бокиловци, с. Боровци, с. Бързия, с. Гаганица, с. Замфирово, с. Комарево, с. Костенци, с. Котеновци, с. Лесковец, с. Мездрея, с. Песочница, с. Пърличево, с. Рашовица, с. Слатина, с. Цветкова бара, с. Черешовица, с. Ягодово.
Берковица е град с древна история и много постижения в областта на спорта, културата и изкуствата. Природните красоти, богатото минало и културно-историческото наследство са отлична предпоставка за развитието на града и общината като туристическа дестинация, където човек може да открие разнообразие и да се зареди с неувяхващи спомени.
Градът под Ком притежава архитектурно богатство, което не може да се види никъде другаде. Чешмата „Малинарка“, изградена от берковски розов мрамор и в чест на девойките малинарки, възпети от великия Вазов, „Дървото на живота“ – дървена пластика, в чест на писателя Йордан Радичков, представяща героите на твореца от неговите произведения, антична и средновековна крепост „Калето“, еко пътека „Хайдушки водопади“.
Няма турист дошъл тук да не е посетил къщата музей на Вазов, Етнографския музей, църквата „Св. Николай Чудотворец“. Часовниковата кула, строена през далечната 1762 година. Изправила гордо глава, устояла на времето, превърнала се в символ, оглася Берковица повече от два века.
В календара на града са намерили място фестивали и събития, затвърдили своята роля за културното му израстване.
Ръководството на Община Берковица вярва в потенциала и развитието на града и в бъдещия му просперитет: „Когато човек дойде в Берковица, наистина разбира смисъла на думите „Бог е дал на българите късче от Рая“. Закътана в полите на една от най-красивите части на Северозападна Стара планина и грижливо пазена от величествения връх Ком, Берковица пленява със своята великолепна природа. Дълготрайната снежна покривка на Берковската планина привлича туристи и природолюбители.
Благата, които градът под Ком притежава, създават предпоставка за превръщането му както в център на съвременната икономика, така и в предпочитана дестинация за културен, селски и спортен туризъм. Всичко това ни дава куража и вярата, че с общи усилия можем да го развиваме и да откриваме нови възможности за подобряване живота на хората тук. Вярваме, че всичко това е възможно, защото обичаме своя край и работим за неговото благоденствие. – споделя Димитранка Каменова – Кмет на Община Берковица. Опознайте Берковица и я обикнете така, както я обичаме ние! Добре дошли!“
Китното градче привлича с гостоприемството си и прегръща нежно всеки, докоснал се до неговите природни дадености и богатата на събития история, защото няма посетител, който да не отнесе със себе си късче любов в сърцето си към Берковица, късче от Рая.
 

https://www.livechatalternative.com/